вівторок, 25 лютого 2020 р.

Організаційні та установчі документи


Практична робота  
«Організаційні та установчі документи»

Завдання. Самостійно створити презентацію згідно сценарію.

СЦЕНАРІЙ ПРЕЗЕНТАЦІЇ
  «Організаційні та установчі документи. Статути»
Слайд 1. Заголовок(розмір: 74 пт): Організаційні документи. Статути (одразу створіть пароль і збережіть цей файл). Підзаголовок(розмір: 32) пт): П.І.Б учня(-иці), котрий(а) створює презентацію, клас, час та дата створення. Ілюстрації: зразки  статутів України. Анімація для переходу на другий слайд.
Слайд 2. Заголовок(розмір: 74 пт): Що таке статут? Текст: СТАТУТ - це організаційний документ, що містить зведення правил, які регулюють діяльність установ, товариств і громадян, їх взаємини з іншими установами і громадянами, права й обов'язки в певній сфері державного управління, господарської або іншої діяльності. Ілюстрації: зразки  військових статутів.
Слайд 3. Заголовок(розмір: 74 пт):  Приклади статутів громадських організацій. Текст: Загальні статути затверджують вищі органи державної влади, а статути громадських організацій приймають і затверджують їх з'їзди; статут юридичної особи затверджує його засновник (учасник), він підлягає реєстрації в установленому порядку. Ілюстрації: зразки статутів громадських організацій.
Слайд 4. Заголовок(розмір: 74 пт):  Приклади статутів юридичних осіб. Текст: Статут належить до установчих документів юридичної особи. Як правило, вимоги до оформлення і змісту статуту визначають нормативно-правові акти. В установчих документах юридичної особи повинні зазначатись її назва, місцезнаходження, порядок управління діяльністю, а також інші відомості, передбачені законодавством для юридичних осіб відповідного виду. Ілюстрації: зразки титулок статутів юридичних осіб.
Слайд 5. Заголовок(розмір: 74 пт):  Які вимоги до статутів юридичних осіб? Текст: Так, згідно з Господарським кодексом України статут суб'єкта господарювання повинен містити відомості: про його назву і місцезнаходження, мету і предмет діяльності, розмір і порядок утворення статутного та інших фондів, порядок розподілу прибутків і збитків, про органи управління і контролю, їх компетенцію, про умови реорганізації та ліквідації суб'єкта господарювання, а також інші відомості, пов'язані з особливостями організаційної форми суб'єкта господарювання, передбачені законодавством. Ілюстрації: зразки змісту статутів юридичних осіб.
Слайд 6. Заголовок(розмір: 74 пт):  Що визначають статути юридичних осіб? Текст: Статут юридичної особи визначає її структуру, види і напрями діяльності, порядок управління та інші питання діяльності суб'єкта господарювання. Ілюстрації: зразки змісту статутів юридичних осіб.
Слайд 7. Заголовок(розмір: 74 пт):  Класифікація статутів.  Текст: Статути розподіляються на типові та індивідуальні. Типові статути, як правило, розробляються органами вищого рівня для однотипних за характером діяльності установ, наприклад: Типовий статут аптеки, Типовий статут державної телерадіоорганізації, Типовий статут відкритого акціонерного товариства, створеного шляхом корпоратизації державного підприємства, яке не підлягає приватизації. Ілюстрації: схема класифікації статутів юридичних осіб.
Слайд 8. Заголовок(розмір: 74 пт):  Хто визначає зміст статуту? Текст: Статути належать до складних документів, їх структуру і зміст визначають установи-розробники. Індивідуальні статути створюються на основі типових статутів і конкретизують їх. . Ілюстрації: схема змісту статутів юридичних осіб.
Слайд 9. Заголовок(розмір: 74 пт):  Яка специфіка  оформлення статутів? Текст: Оформлення статуту має певну специфіку. На його титульній сторінці мають бути присутні такі реквізити: 1) запис про державну реєстрацію, засвідчений печаткою органу, який здійснив реєстрацію (проставляється у лівому верхньому куті); 2) гриф затвердження статуту засновниками або учасниками (проставляється у правому верхньому куті); 3) назва виду документа (проставляється у центрі сторінки); 4) o організаційно-правова форма установи та її індивідуальна назва (проставляється у центрі сторінки під назвою документа); 5) місце та рік складання або видання (над межею нижнього берега, посередині).
Ілюстрації: схема змісту статутів юридичних осіб.
Слайд 10. Заголовок(розмір: 74 пт):  Яка специфіка  оформлення тексту статутів? Текст: Текст статуту оформляють на інших сторінках. Для чіткого викладення змісту статуту і кращого сприйняття тексту його поділяють на розділи (статті), підрозділи, пункти, підпункти, які нумерують арабськими цифрами. Структура тексту статуту може змінюватися залежно від форми власності та організаційно-правової форми установи (державного підприємства, акціонерного товариства, комунального підприємства тощо). Ілюстрації: схема змісту статутів юридичних осіб.
Слайд 11. Заголовок(розмір: 74 пт):  Які розділи мають статути акціонерних товариств? Текст:. Наприклад, у статуті акціонерного товариства мають бути присутні такі розділи: 1. Загальні положення; 2. Юридичний статус товариства; 3. Мета та предмет діяльності товариства; 4. Засновник та акціонери товариства; 5. Статутний фонд товариства; 6. Акції товариства;
7. Права та обов'язки акціонерів; 8. Порядок розподілу чистого прибутку та покриття збитків товариства; 9. Трудовий колектив товариства; 10. Облік та звітність; 11. Порядок внесення змін та доповнень до Статуту. 12. Порядок припинення товариства.  Ілюстрації: схема змісту статутів акціонерних товариств.
Слайд 12. Заголовок(розмір: 74 пт):  Які розділи мають статути комунальних підприємств? Текст: Статут комунального підприємства може мати такі розділи: 1. Загальні положення; 2. Мета та предмет діяльності підприємства; 3. Юридичний статус підприємства; 4. Майно підприємства; 5. Права та обов'язки; 7. Управління підприємством та самоврядування трудового колективу; 8. Господарська та соціальна діяльність підприємства; 9. Внесення змін та доповнень до Статуту. 10. Реорганізація та ліквідація підприємства. Ілюстрації: схема змісту статутів комунальних підприємств.
Слайд 13. Заголовок(розмір: 74 пт):  Які зшивають статути юридичних осіб? Текст: Статут оформляють на аркушах паперу формату А4 друкарським способом. Усі аркуші статуту зшивають, прошнуровують і скріплюють печаткою. Статут є підставою для розроблення положень, правил та інших документів, утворюваних в установі. Ілюстрації: схема змісту статутів великих підприємств.
Слайд 14. Заголовок(розмір: 74 пт):  Що таке Положення? Текст: ПОЛОЖЕННЯ - це організаційний документ, що визначає порядок утворення, статус, компетенцію, права та обов'язки, організацію роботи установ, посадових осіб, комісій, груп, а також питання проведення конкурсів, оглядів та інших заходів. До окремої групи належать положення, які регламентують сукупність організаційних, трудових та інших відносин з конкретного питання, наприклад: Положення про ведення касових операцій у національній валюті України, Положення про проведення атестації працівників підприємств, установ, організацій та закладів галузі культури, Положення про преміювання працівників установи.  Ілюстрації: схема змісту положення про комунальні підприємства.
Слайд 15. Заголовок(розмір: 74 пт):  Що таке правовий акт ПОЛОЖЕННЯ? Текст: Найпоширеніший вид положення - документ, призначений для регламентації діяльності установи. Положення про установу - правовий акт, на підставі якого діють державні бюджетні установи. Воно визначає статус установи, її внутрішню структуру, функції, компетенцію, обов'язки, порядок реорганізації і ліквідації. Положення складають на загальному бланку установи. Ілюстрації: схема змісту положення комунальних підприємств.
Слайд 16. Заголовок(розмір: 74 пт):  Які реквізити  ПОЛОЖЕННЯ? Текст: Реквізитами положення є: 1) зображення Державного герба України (для установ, які мають право використовувати державну символіку) або зображення емблеми або товарного знака (знака обслуговування); 2) назва установи вищого рівня (для підвідомчих установ); 3) назва установи-автора;
4) назва виду документа (ПОЛОЖЕННЯ); 5) дата і номер; 6) місце складання; 7)  гриф затвердження;
8) печатка установи, яка затверджує документ; 9) текст; 10)  підпис; 11)  візи. Ілюстрації: схема змісту положення.
Слайд 17. Заголовок(розмір: 74 пт):  Які розділи має  ПОЛОЖЕННЯ? Текст: Структура і зміст положень, як і статутів, визначається установою-розробником. Як правило, положення про установу має такі розділи: 1. Загальні положення; 2. Основні завдання; 3. Функції; 4. Права та обов'язки; 5. Керівництво; 6. Взаємовідносини та зв'язки; 7. Виробничо-господарська діяльність; 8. Майно і засоби; 9. Контроль, перевірка і ревізія діяльності; 10. Реорганізація і ліквідація.
Ілюстрації: схема реквізитів  положення комунальних підприємств.

Немає коментарів:

Дописати коментар