понеділок, 29 вересня 2014 р.

СЦЕНАРІЙ ПРЕЗЕНТАЦІЇ «РАЙОНИ МІСТА ВІННИЦІ»

СЦЕНАРІЙ УЧНІВСЬКОЇ  ПРЕЗЕНТАЦІЇ  НА ТЕМУ «РАЙОНИ МІСТА ВІННИЦІ»
Слайд 1. Заголовок: РАЙОНИ МІСТА ВІННИЦІ.
Текст: Місто Вінниця поділено на три райони:  Леніннський район, Замостянський район, Староміський район.  На початку XVII ст. у місті нараховувалося понад 4 тисячі жителів. Ітенсивне будівництво розгорталося головним чином у Новому місті (сучасний правобережний центр Вінниці). Зараз у Вінниці проживає близько 400 тисяч жителів.
Ілюстрація:  Карта міста. Центральний Майдан міста Вінниці перед готелем «Савой».
Слайд 2. Заголовок:  Район «Мури».
Текст:  Від збудованого кам'яного замку - езуїтського монастиря (зараз район Мурів навпроти мосту) у західному напрямку пролягла велика вулиця. Тут знаходилися міська ратуша, ринок, торговельні склади, ремісничі майстерні, шинки. Пізніше тут були споруджені  інші монастирі, церкви.
Ілюстрація: Карта району міста. Вінниці мури, Державні музеї, державний архів, храми.
Слайд 3. Заголовок:  Центр міста. Район «Париж».
Текст: Основною віссю Центру  Вінниці є вулиця Собор­на, на якій зосереджені  головні адміністративні, культурні, торговельні об'екти міста. Площа біля театру імені М. Садовського – отримала назву «Париж». Площа Театральна біля музично-драматичного театру ім. М. Садовського. Розташування площі біля осередків культури та серед чудових старовинних будівель издало порівняння зі столицею Франції, знаменитою своїми культурними та освітніми здобутками, віковими традиціями та віяннями моди.
Ілюстрація:  Карта району міста. Фонтани на Парижі у Вінниці.
Слайд 4. Заголовок:  Район  «Нове місто».
Текст: Таку назву отримала сучасна центральна частина міста після перенесения його останньої чверті XVI ст. на правий берег Богу (Південного Бугу). Сьогодні це квартали від вулиці Визволення до площі ім. Ю. Гагаріна.
Ілюстрація: Карта району міста, фото Площа Гагаріна у Вінниці.
Слайд 5. Заголовок: Район  «Єрусалимка».
Текст: Назва масиву залишилася як згадка про характерний тип забудови і переважну чисельність жителів цих кварталів у минулому. Центром економічного життя міста з XVII столлітя був ринок, а біля нього без усякого ладу та симетрії купчились еврейські крамниці, шинки та заїзди. Поблизу ринку виріс житловий масив, що простягав-я вздож сучасної вулиці Архітектора Артинова вздовж вулиць Свердлова та Першотравневої до Кумбар. Тут була синагога, яка одночасно була і школою. Масив являв ще в недалекому минулому (кінець XIX - перша половина XX ст.) скупчення різнокаліберних обмащених глиною дерев'яних будинків та будиночків, що збігали з пагорбу до самого берега Південного Бугу.
Ілюстрація: Карта району міста, фото району  Єрусалимка.
Слайд 6. Заголовок:  Район «Кумбари».
Текст:  Назва місцевості походить від прізвища одеського купця грека О. Кумбарі, який тут, на крутому березі Півден­ного Бугу, у 90-х рр. XIX ст. звів будинок (тепер - територія ЗШ № 3 та дитячої поліклініки № 1). Свого часу ця місцевість була улюбленим місцем відпочинку вінничан. Тут діяв танцювальний майданчик, влаштований прямо на воді, прикрашений електричними ліхтариками, де вечерами грав військовий духовий оркестр, поруч - популярний тоді пляж. Важливим елементом Кумбар є старовинні сходи (спроектовані Г. Артиновим 1908 р.) на вході у парк, які ведуть до самої води від колишнього будинку лікаря Новінського (дитяча поліклініка) до самої води. В минулому 118 східців слугували для спуску до порому, що з'єднував Нове місто з островом Спорт і Замостям.
Ілюстрація: Карта району міста, фото району Кумбари  у Вінниці.
Слайд 7. Заголовок: Район Каліча
Текст: Територія колись глибокого (до початку XX ст.) річища річки Каліча. Зараз ця річка тече під землею по трубах і впадає у Південний Буг  у районі перетину вулиці Пушкіна і Свердлова, за турклубом «МЕРКУРІЙ».  Назва річки має стародавнє походження. Індоєвропейський корінь «кло» — текти, зрошувати, очищати — єднає назву річки Каліча з такими гідронімами, як Клоака у Римі або Клов у Києві. Джерело річки знаходиться під штучним озером в центральному парку міста Вінниці.
Ілюстрація:  Карта району міста, фото штучного озера у Вінниці.
Слайд 8. Заголовок: Район «Слов’янка».
Текст:  Назва, напевно, вказує на те, що ці квартали заселялися українцями, росіянами, поляками (узагальнено -слов'янами) на противагу району Єрусалимка, який заселявся в основному євреями. Ще одна версія: назва залишилася як згадка про відомий сорт яблунь! Слов'янка, поширений у садках жителів цього району. Найменування вулиць до Жовтневої революції відповідали героям «слов'янського пантеону». Район розташований по вулиці Хмельницького шосе навколо вінницького трамвайного депо.
Ілюстрація: Карта району міста, фото будівлі  «КНИЖКА» у Вінниці.
Слайд 9. Заголовок: Район «Поділля».
Текст:  Новий житловий район, закладений у 2003 р. (нові 8 кварталів між забудовою вулиць М. Пирогова - Р. Скалецького). В основі назви - вказівка на географічне розташування Вінниці у Подільському історико-географічному регіоні України.
Ілюстрація: Карта району міста, фото будівль району «Поділля»  у місті Вінниці
Слайд 10. Заголовок: Район «Вишенька».
Текст:  Назва узята від назви річки Вишенька, яка є правою притокою 1-го порядку річки Південний Буг, і тривалий час слугувала природною південно-західною межею м!ста. В 1859 р. на правому березі річки поблизу існуючого з кінця XVI ст. замкового урочища Вишня було закладено славнозвісну відому садибу Вишня видатного ученого, хірурга, педагога М. I. Пирогова (нині частина мікрорайону Пирогове). Мікрорайон Вишенька розбудований розміщенням виробництв та будівлями перших масових серій як аналог московських «Черемушок» на площі понад 250 га у 1960-1990 рр за часів Радянського Союзу. Перші  житлові будинки з'явилися тут у 1962 р.
Ілюстрація: Карта району міста, фото будівль  по вулиці КЕЛЕЦЬКА у Вінниці.
Слайд 11. Заголовок: Район «Свердловський масив».
Текст:  Свердловський масив з 1960 року в результаті розбудови багатоповерхівок на місці приватних садиб Садів.  Цей мікрорайон, названий за його основною вулицею – Свердлова, і розташований по вулиці  Литвиненка поблизу ринку «Урожай».
Ілюстрація: Карта району міста, фото будівль  по вулиці Свердлова  у Вінниці.
Слайд 12. Заголовок: Район «Старе місто».
Текст: Це найдавнша частина Вінниці, розташована на лівому березі Богу (Південного Бугу). За сучасними
археологічними даними, що кореспондуються з літописними першоджерелами та описами вінницьких замків, лівобережна територія поступально освоювалася поселенцями та укріпленнями слов'ян з середини I тис. Нової ери, головним чином, на велика територія  в межиріччі Веніци-Віннички - Богу-Південного Бугу.
Ілюстрація: Карта району міста, фото будівль  по вулиці Данила  у Вінниці.
Слайд 13. Заголовок: Район «Замостя».
Текст: Є ближнє і дальнє Замостя. Вперше ця назва згадується у XVI ст. як назва маєтку старости  Струся - дворець Замостьє. Маєток був побудований навпроти Нового мосту поблизу мосту через Бог (Південний Буг). 3 часом це землеволодіння розширилося і в друп'й половині XVIII ст. воно вже мало вигляд містечка. Його розбудові сприяло скасування кріпосного права 1861 р. та зведення залізничного вокзалу поблизу Вінниці. Сьогоднішній район Замостя прийнято поділяти на ближнє і дальне. «Ближнє Замостя» - це масив, що розташований від вулиці В'ячеслава Чорновола до вулиці Кірова(тут є мікрорайон ВЕНЕЦІЯ), а «дальнє Замостя» - від вулиці В'ячеслава Чорновола до вулиці Тарногродського.
Ілюстрація:  Карта району міста, фото нового моста  у Вінниці.
Слайд 14. Заголовок: Район «Тяжилів».
Текст: Тяжилів вперше під такою назвою в описі 1782 р. згадується слобода Тяжилів, яка розташувалася над річкою Тяжилівкою, лівою притокою Богу (Південного Бугу). Мешканців слободи згодом закріпачили, і де-юре вони були кріпаками міста до 1861 р.  
Ілюстрація: Карта району міста,  фото будівль і ринку Тяжилова  у Вінниці.
Слайд 15. Заголовок: Район «Варшава».
Текст: В районі сучасних вулиць Червоноармійська - 50-річчя Перемоги в 1887 р. був споруджений цілий ан­самбль великих стандартних казарм. Фасади мали цегляне оздоблення. Пізніше навколо вул. 50-річчя Перемоги споруджувалися будівлі в архітектурній стилістиці неокласицизму та конструктивізму XX ст, Таке поєднання стилів нагадувало варшавські забудови, що і дало підставу для народної назви.
Ілюстрація: Карта району міста,  фото казарм і будинку культури ЗОРЯ  у Вінниці.
Слайд 16. Заголовок: Район «Можайка».
Текст: Чудова «Можайка» як назва цього масиву у складі Замостянського району пов'язана з найбільшою вулицею — Можайського.
Ілюстрація: Карта району міста,  фото будинків у Вінниці.
Додаткові слайди по бажанню авторів, наприклад районів Казарм, Куби, Чорнобиль, тощо.
Слайд 17.  Заголовок: Автори презентації.
Текст: ПІБ, клас, заклад, дата виготовлення.
Ілюстрація.  Фото авторів.


Немає коментарів:

Дописати коментар