середа, 18 березня 2020 р.

Тлумачний словник юного інформатика


Тлумачний словник іншомовних термінів та абревіатур які
зустрічаються в інформатиці




1. Android – операційна система для смартфонів, планшетних комп'ютерів, електронних книг, цифрових програвачів, наручних годинників, ігрових приставок, нетбуків, смартбуків, окулярів Google та інших пристроїв. Заснована на ядрі Linux і власної реалізації Java від Google (спочатку розроблялася компанією Android Inc, а потім була придбана фірмою Google).
2. Alfred Carlton Gilbert (Альфред Карлтон Гілберт 13 лютого 1884, Сейлем, Орегон – 24 грудень 1961 Бостон) – американський легкоатлет і підприємець, чемпіон літніх Олімпійських ігор 1908. На Іграх 1908 в Лондоні Гілберт змагався в стрибку з жердиною і розділив перше місце з Куком, встановивши при цьому новий олімпійський рекорд - 3,71 м. Пізніше Гілберт зайнявся виробництвом навчальних іграшок, таких як «Набір хіміка» або «Набір електрика» і заснував компанію A. C. Gilbert Company.
3. API Application programming interface – інтерфейс програмування застосунків, інтерфейс прикладного програмування, набір готових класів, процедур, функцій, структур і констант, що надаються затосунком (бібліотекою, сервісом) або операційною системою для використання у зовнішніх програмних продуктах. Використовується програмістами при написанні всіляких застосунків.
4. Arduino – торгова марка апаратно-програмних засобів для побудови простих систем автоматики і робототехніки, орієнтована на непрофесійних користувачів. Програмна частина складається з безкоштовної програмної оболонки (IDE) – середовище розробки Processing/Wiring на мові програмування, що є підмножиною C/C++ – для написання програм, їх компіляції і програмування апаратури Апаратна частина являє собою набір змонтованих друкованих плат, що продаються як офіційним виробником, так і сторонніми виробниками. Повністю відкрита архітектура системи дозволяє вільно копіювати або доповнювати лінійку продукції Ардуіно.

Самостійна пошукова аналітична робота
Що слід розуміти, на вашу думку, під інформованістю особи, що приймає рішення?
На вашу думку, якими якісними властивостями інформації доцільно оцінювати рівень інфор­мованої особи, що приймає рішення?
На вашу думку, як  би ви визначили особливості вимірювання якісного показника повноти інформованої особи, що приймає рішення?
Що, на вашу думку, слід розуміти під мінімально доцільним обсягом інформації для повного розв’язування проблеми чи задачі?
На вашу думку, які особливості у міри якісного показника своєчасної інформованої особи, що приймає рішення?
На вашу думку, у чому полягає суть часового ресурсу формування рішення і часового ресурсу для повної реалізації ідеї?
На вашу думку, з якою метою множини  позаштатних ситуацій в смартфоні класифікують на  підмножини, у кожній із яких виконується тільки одна з умов своєчасної інформованої?
На вашу думку, які особливості міри якісного показника достовірної інформованої особи, що приймає рішення?
На вашу думку, які особливості класифікації множини форс-мажорних ситуацій в вашому смартфоні  за показниками повноти і досто­вірної вашої поінформованості?
На вашу думку, які властивості та особливості якісних показників інформації потрібно врахову­вати під час формування системного інформування вас: 1)про  ваш стан здоров’я, 2) про ціни на ринку технологічних товарів?
На вашу думку, як визначають кількісні характеристики інформації?

На вашу думку, що є мірою можливості  самостійного аналізу вами множини надзвичайних ситуацій?


5. Ask the Inventors – веб-сайт для пошуку докладних відомостей про етапи розробки та впровадження проекту.
6. BeagleBoard – недорогий одноплатний комп'ютер, розроблений компаніями Texas Instruments і Digi-Key. Спочатку BeagleBoard розроблявся у тісній співпраці з спільнотою Open Source з метою демонстрації можливостей системи на мікропроцесорі OMAP3530.
7. Bluetooth (від англійських слів Blue – синій і tooth – зуб) – виробнича
специфікація бездротових персональних мереж. Bluetooth забезпечує обмін інформацією між такими пристроями, як персональні комп'ютери (настільні, кишенькові, ноутбуки), мобільні телефони, принтери, цифрові фотоапарати, мишки, клавіатури та інші на надійній, безкоштовної, повсюдно доступній радіочастоті для ближнього зв'язку, коли вони знаходяться в радіусі до 10 м одна від одної.
8. CEPIS Council of European Professional Informatics Societies – Рада
Європейських професійних спільнот з інформатики.
9. Cisco ACI Application Centric Infrastructure – рішення щодо забезпечення безпеки що захищають середовища за допомогою повної інтеграції налаштованих технологій безпеки для захисту конкретного застосунку.
10. Cisco IOS – (від англ. Internetwork Operating System – міжмережна
Операційна Система) – програмне забезпечення, що використовується в
маршрутизаторах Cisco і деяких мережних комутаторах. Cisco IOS –
багатозадачна операційна система, що виконує функції мережної організації, маршрутизації, комутації та передачі даних.
11. Cisco Networking Academy – мережна академія Cisco – це програма
професійного і кар'єрного розвитку в сфері ІТ, доступна для навчальних
закладів і студентів по всьому світу.
12. Cisco Packet Tracer – симулятор мережі передачі даних, що випускається фірмою Cisco Systems. Дозволяє робити працездатні моделі мережі, настроювати (командами Cisco IOS) маршрутизатори і комутатори, взаємодіяти між декількома користувачами (через хмару). Cisco Packet Tracer доступний для безкоштовного завантаження для учасників Програми Мережної Академії Cisco.
13. Codecademy (Code Academy) – інтерактивна онлайн-платформа з
навчання 7 мов програмування: Python, PHP, Jquery, JavaScipt, Ruby а також
мови розмітки і оформлення веб-сторінки HTML і CSS.
14. CompTIA Computing Technology Industry Association – Комп’ютерний
департамент Асоціації телекомунікаційної промисловості.
15. Crowdfunder – веб-сайт лідер в краудінвестінгу.
16. Crowdfunding – (crowd – громада, гурт, юрба, funding – фінансування) – краудфандинг тобто «Громадське фінансування», «Фінансування громадою» – це співпраця людей, які добровільно об'єднують свої гроші або інші ресурси разом, як правило через Інтернет, щоб підтримати зусилля інших людей або організацій. Фінансування за схемою краудфандингу може виконувати різні функції – допомога постраждалим від стихійних лих, підтримка з боку вболівальників чи фанатів, підтримка політичних кампаній, фінансування стартап-компаній та малого бізнесу, створення вільного програмного
забезпечення і багато ін.
17. DARPA Defense Advanced Research Projects Agency – агентство
передових оборонних дослідницьких проектів – агентство Міністерства
оборони США, що відповідає за розробку нових технологій для використання в збройних силах.
18. DHCP Dynamic Host Configuration Protoco – протокол динамічного
конфігурування вузла [хост-комп’ютера].
19. DIWO Do It With Others – зроби це разом з іншими, робити це з третіми особами. Цей термін вперше було визначено в 2006 році, як новий медіа-арт термін. DIWO стало розширенням напрямку DIY (зроби сам) в галузі чистого мистецтва, панку і ситуаціонізму до колективної творчості. В ІТ це спільний підхід групи авторів якогось ІТ-проекту, з використанням Інтернету в якості експериментального середовища і системи розподілу ролей у реалізації проекту за кожним з учасників. Дивись ще DIY.
20. DIY Do It Yourself – зроби це сам. Даний формат з'явився в економіці
західних країн ще в 50-60-ті роки минулого століття. До категорії «Зроби сам» відносяться всі ті види діяльності, якими людина займається самостійно, найчастіше в домашніх умовах. Дивись ще DIWO.
21. Erector Set (торгова марка «Еректор») – бренд іграшок метало-
конструкторів, спочатку запатентованих Альфредом Гілбертом, засновником компанії The Mysto Manufacturing Company з Нью-Хейвен, штат Коннектикут в 1913 році, в 1916 році, компанія була перетворена в AC Gilbert Company.
22. Ethernet – специфікація мережі LAN з передачею немодульованих
сигналів, винайдена Xerox Corporation і спільно реалізована компаніями
Xerox, Intel і Digital Equipment Corporation.
23. EUCIP European Certification of Informatics Professionals – Європейська
сертифікація спеціалістів з інформатики.
24. Google Glass – це дослідження та розробка програм компанією Google для дисплея доповненої реальності, що кріпіться на голові (head-mounted display)і матиме вигляд окулярів. Метою проекту Glass є створення хендс-фріпристрою, що за функціональністю відповідатиме найсучаснішим смартфонам (відображатиме різноманітну інформацію, матиме можливість здійснювати телефонні дзвінки, відеодзвінки тощо) і керуватиметься за допомогою голосових команд, рухів головою та віртуальною клавіатурою.
25. GUI Graphical User Interface – графічний інтерфейс користувача.
26. HSDPA High-Speed Downlink Packet Access – високошвидкісна пакетна
передача даних від базової станції до мобільного телефону.
27. IaaS Infrastructure-as-a-Service – інфраструктура як послуга, яка
надається як можливість використання хмарної інфраструктури для
самостійного управління ресурсами обробки, зберігання, мережами та іншими фундаментальними обчислювальними ресурсами.
28. ІЕЕЕ – Institute of Electrical and Electronics Engineers (Інститут інженерів
з електротехніки та електроніки) – міжнародна некомерційна асоціація
фахівців в галузі техніки, світовий лідер в області розробки стандартів з
радіоелектроніки, електротехніці та в ІКТ.
29. Indiegogo – сайт фінансування творчих проектів за схемою громадського фінансування, заснований у 2008 році. Штаб-квартира знаходиться в Сан-Франциско, Каліфорнія.
30. iOS (до 24 червня 2010 року - iPhone OS) – мобільна операційна система, що розробляється і випускається американською компанією Apple. Була випущена в 2007 році; спочатку - для iPhone і iPod touch, пізніше - для таких пристроїв, як iPad і Apple TV. На відміну від Windows Phone і Google Android, випускається тільки для пристроїв, вироблених фірмою Apple.
31. IP Internet Protocol – протокол Інтернету, протокол мережного рівня
(частина набору протоколів TCP/IP), відповідальний за передавання та
маршрутизацію повідомлень між вузлами Інтернету.
32. Ipconfig – утиліта командного рядку для керування мережними
інтерфейсами. В операційних системах Microsoft Windows ipconfig – це
утиліта командного рядку для виводу деталей поточного з’єднання та
керування клієнтськими сервісами DHCP і DNS.
33. IPS Intrusion prevention system – система запобігання вторгнень –
програмна або апаратна система мережевої та комп'ютерної безпеки, що
виявляє вторгнення або порушення безпеки і автоматично захищає від них.
34. IPv6 – розширення поточного адресного простору в Інтернеті для вжитку Інтернет-речей.
35. ISP Internet Service Provider – Інтернет-провайдер.
36. Khan Academy – Академія Хана – некомерційна освітня організація,
створена в 2008 році випускником MIT і Гарварду Салманом Ханом. Мета академії – «надання високоякісної освіти кожному, усюди». Проект
підтримується за допомогою пожертвувань, при цьому значна частина
пожертвувань припадає на Google і Фонд Білла і Мелінди Гейтс.
37. Kickstarter – сайт фінансування творчих проектів за схемою
краудфандингу. Kickstarter фінансує різноманітні проекти, у 13-ти категоріях: мистецтво, комікс, танець, дизайн, мода, фільми і відео, їжа, відеоігри, музика, фотографія, видавництво, технологія, театр. За 3 роки існування більш ніж 1800000 людей своїми пожертвами повністю успішно профінансували понад 20000 проектів, зібравши більше $200000000.
38. LAN Local Area Network – локальна [обчислювальна] мережа, ЛОМ.
39. LEGO Mindstorms – конструктор (набір деталей, і електронних блоків)
для створення програмованого робота.
40. M2M Mashin to Mashin – підключення типу «машина – машина».
41. M2Р Mashin to People – підключення типу «машина – людина».
42. MakerBot – лідер чергової промислової революції в настільному 3D-
друку для професійного, освітнього і домашнього використання.
43. MakingSociety – блог і подкаст для допомоги у розробці відкритих.
апаратних засобів підприємництва: прототипировання, виробництво, продаж, поширення, вибір ліцензії, створення спільноти.
44. Makezine.com Make +magazine – веб-сайт журналу MAKE, один з
найпопулярніших онлайн ресурсів для виробників, ремісників, винахідників, і аматорських вчених. Сайт містить новини та інформацію по DIY (дивись DIY), оригінальні ідеї по будівництву, ремонту та модифікації техніки, яка нас оточує, статті з по-кроковою розробкою проектів з широкого кола питань.
45. MIT OpenCourseWare (OCW) – проект з розміщення у вільному доступі практично всіх курсів Массачусетського технологічного інституту.
46. NFC Near-field communication – ближній безконтактний зв'язок.
47. P2Р People to People – підключення типу «людина – людина»
48. PaaS Platform as a Service – «платформа як послуга» - модель надання хмарних обчислень, при якій споживач отримує доступ до використання інформаційно-технологічних платформ: операційних систем, систем управління базами даних, сполучній програмного забезпечення, засобів розробки і тестування, розміщеним у хмарного провайдера.
49. PAN Personal Area Network – персональні мережі;
50. Pebble – пристрій у вигляді наручного годинника від компанії Pebble
Technology. Гроші на цей проект розробники збирали через сайт проекту
Kickstarter. Перші екземпляри були доставлені замовникам на початку 2013 р, на липень за повідомленням компанії було доставлено 85000 гаджетів. Замислювався даний гаджет як зручне доповнення до смартфону яке дозволяє оперативно управляти деякими його функціями не виймаючи при цьому телефон.
51. Ping Packet Internet Groper – відправник пакетів Інтернету, утиліта, яка
посилає інформаційні пакети певному комп’ютеру в мережі.
52. PoE Power over Ethernet – технологія, що дозволяє передавати
віддаленому пристрою електричну енергію разом з даними, через стандартну виту пару в мережі Ethernet. Дана технологія призначається для IP-телефонії, точок доступу бездротових мереж, IP-камер, мережевих концентраторів та інших пристроїв, до яких небажано або неможливо проводити окремий електричний кабель.
53. POP Post Office Protocol – протокол поштового офісу.
54. QR-код quick response – швидкий відгук – матричний код (двовимірний штрих-код), розроблений і представлений японською компанією «Denso-Wave» в 1994 році. Абревіатура QR похідна від англ. quick response, що перекладається як «швидка відповідь». Основна перевага QR-кода – це легке розпізнавання сканувальним обладнанням (в тому числі й фотокамерою мобільного телефона), що дає можливість використання в торгівлі, на виробництві, в логістиці.
55. Quirky – була заснована в 2009 році Беном Кауфманом, як платформа, яка з'єднує винахідників з компаніями, які спеціалізуються в певній категорії продуктів. Партнери: General Electric, Mattel, Harman і PepsiCo.
56. Raspberry Pi – одноплатний комп'ютер, розроблений британським
фондом Raspberry Pi Foundation. Його головне призначення – стимулювати навчання базовим комп'ютерним наукам у школах.
57. RFID (Radio Frequency IDentification – радіочастотна ідентифікація) –
спосіб автоматичної ідентифікації об'єктів, в якому за допомогою
радіосигналів зчитуються або записуються дані, що зберігаються в так званих транспондерах, або RFID-мітки. Будь-яка RFID-система складається з пристрою, що зчитує (зчитувач, рідер або інтеррогатор) і транспондера (він же RFID-мітка, іноді також застосовується термін RFID-тег).
58. SaaS – (англ Software as a Service – програмне забезпечення як послуга,
також англ Software on Demand – програмне забезпечення на вимогу) – бізнес-модель продажу та використання програмного забезпечення, при якій постачальник розробляє веб-додаток і самостійно керує ним, надаючи замовнику доступ до програмного забезпечення через Інтернет. Основна перевага моделі SaaS для споживача послуги полягає у відсутності витрат, пов'язаних з установкою, оновленням і підтримкою працездатності обладнання і працюючого на ньому програмного забезпечення.
59. SSID Service Set Identifier – ім'я мережі – основний параметр
настроювання бездротової мережі.
60. TCP/IP Transmission Control Protocol/Internet Protocol – протокол
керування передаванням/міжмережний протокол, платформо-незалежний набір протоколів для комунікації в глобальних мережах.
61. Tracert – (у системах Microsoft Windows ця програма має назву tracert, а у системах GNU/Linux, Cisco IOS и Mac OS – traceroute) – це службова
комп’ютерна програма, що призначена для визначення маршрутів слідування даних у мережах TCP/IP.
62. WAN Wide Area Network – глобальна [обчислювальна] мережа, ГОМ.
63. Wi-Fi Wireless Fidelity (дослівно «бездротова відданість») – стандарт ___________на бездротовий зв’язок, а також логотип, який видають після сертифікації обладнання асоціацією WECA.
64. WPAN Wireless personal area network – бездротові персональні мережі. Мережі, стандарт яких розроблений робочою групою IEEE 802.15. WPAN застосовуються для зв'язку різних пристроїв, включаючи комп'ютерну, побутову та оргтехніку, засоби зв'язку тощою. Радіус дії WPAN становить від кількох метрів до кількох десятків сантиметрів.
65. ZigBee – стандарт для набору високорівневих протоколів зв'язку, що
використовують невеликі, малопотужні цифрові трансивери, заснований на стандарті IEEE 802.15.4-2006 для бездротових персональних мереж, таких як, наприклад, бездротові навушники, з'єднані з мобільними телефонами за допомогою радіохвиль короткохвильового діапазону. Технологія розроблена з наміром бути простіше і дешевше, ніж інші персональні мережі. ZigBee призначений для мобільних пристроїв, де необхідна тривала робота від батарейок і безпеку передачі даних по мережі.

Немає коментарів:

Дописати коментар